Editorial


Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκαιο, οι εκλογές έφεραν και ένα καλό

28 Μαρτίου, 2014 - 10:31
Καλημέρα

Μπορεί περίπου 3 εκατ. πολίτες να ζούσαν το 2012 σε σπίτια με μη επαρκή θέρμανση, 265.000 να μην είχαν επαρκή υδραυλική εγκατάσταση και περίπου 200.000 να μην διέθεταν επαρκή ηλεκτρολογική εγκατάσταση, αλλά η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την επιτυχία της να βρει modus operandi με τους δανειστές, να ξεπεράσει την κρίση στο γάλα και να προχωρήσει αλώβητη στις εκλογές.

Χθες οι αρμόδιοι υπουργοί έδωσαν το πολυνομοσχέδιο ή νομοσχέδιο σκούπα στη δημοσιότητα και σήμερα αναμένεται να κατατεθεί στη βουλή για ψήφιση μέσα στο Σαββατοκύριακο per mare per terram. Πρέπει, οπως εξήγησε ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης, «να υπάρξει καταρχήν πολιτική συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης στο Εurogroup στην Αθήνα την 1η Απριλίου ώστε η τελική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης να ληφθεί εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Απριλίου» για να βγουν τα πεντακοσάρικα να εξαγοραστούν οι ψήφοι των πολιτών, θα προσθέσουμε εμείς.

Πανηγυρίζουν βέβαια και τα συστημικά ΜΜΕ που θα πάρουμε τη δόση καθώς «αφού έγινε η αρχή με τον κ. Μπόμπολα και τα 80 εκατομμύρια», μπορεί να βρουν και αυτοί καμιά άκρη να πάρουν κανά ψιχουλάκι.

Οι αλλαγές που φέρνει το σχέδιο νόμου είναι αντικειμενικά σαρωτικές σε πολλά ζητήματα. Όπως έλεγαν οικονομικοί συντάκτες και αναλυτές όμως «εξυπηρετούνται τα μεγάλα κεφάλια, οι έχοντες άκρες και χρήματα και οι ημέτεροι των τραπεζών που θα δανειοδοτηθούν».

Οι αλλαγές κατά τους επαΐοντες, «θα αλλάξουν τόσο τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε σήμερα η αγορά οσο και τον χρόνο προσβασιμότητας σε αυτήν. Τα νέα δεδομένα θα λειτουργήσουν αρνητικά για τις μικρές επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να υποστηρίξουν τους νέους χρόνους λειτουργίας με επιπλέον προσωπικό με αποτέλεσμα να αναγκαστούν να κλείσουν».

Αναφερόμενοι στο θέμα του γάλακτος, οι ίδιες πηγές έλεγαν οτι η κυβέρνηση παίζει το παιχνίδι των εταιρειών και έφερναν σαν παράδειγμα οτι «το γάλα εισαγωγής είναι φθηνότερο από το ελληνικό, παρά το γεγονός οτι έχει στην τιμή του και τα μεταφορικά».

Και ενώ οι αλλαγές αυτές ευελπιστούν οτι θα κινηθεί η αγορά, ενα ρεπορτάζ του βρετανικού δικτύου ΒΒC καταγράφει τις επιπτώσεις της κρίσης στη χώρα μας. Όπως ισχυρίζονται οι συντάκτες του κειμένου, «Έλληνες άνεργοι αναζητούν καταφύγιο και μια νέα ευκαιρία επαγγελματικής αποκατάστασης στην Τουρκία»!

Δεν είναι η πρώτη φορά που το Βρετανικό δίκτυο ασχολείται με το θέμα. Το 2011 σε ένα ειδικό αφιέρωμα ανέβαζε τον συνολικό αριθμό Ελλήνων που μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια από την Ελλάδα στην Τουρκία και δη στην Κωνσταντινούπολη στα 1,2 εκατομμύρια άτομα. Επικαλείτο μάλιστα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας (The Migration and Remittances Fact book 2011).

Και πως να μην φεύγουν τα παιδιά μας όταν σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη μείωση στο ωριαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα (-18,6%) την ωρα που το κόστος εργασίας στο σύνολο της οικονομίας αυξήθηκε κατά 10,2% στην ΕΕ των 28 και κατά 10,4% στην ευρωζώνη
από το 2008 ως το 2013.

Για να λέμε όμως και του στραβού το δίκαιο, οι εκλογές έφεραν και ενα καλό. Αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία θα προστατεύουν από κατασχέσεις για οφειλές στην εφορία ή στα ταμεία τους μισθούς και συντάξεις μέχρι 1500 ευρώ.

Οπως προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης: "Δεν χωρεί κατάσχεση μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων, που καταβάλλονται περιοδικά, εφόσον το ποσό αυτών μηνιαίως είναι μικρότερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ, στις περιπτώσεις δε που το εισόδημα υπερβαίνει το ποσό αυτό, επιτρέπεται η κατάσχεση επί του 1/4 αυτών. Το εναπομένον όμως ποσό δεν μπορεί να είναι κατώτερο των χιλίων πεντακοσίων (1.500) ευρώ".

Οικονομικοί κύκλοι έκριναν θετικά την απόφαση αυτή της κυβέρνησης αν και όπως έλεγαν «στο νομοσχέδιο δεν συμπεριλαμβανόταν - μέχρι χθες το βραδύ - οι διατάξεις για τις αλλαγές στο φόρο υπεραξίας των ακινήτων που έχει "παγώσει" την κτηματαγορά και κάθε μεταβίβαση ακινήτου.

Στα διεθνή το κύριο θέμα παραμένει το χαμένο αεροσκάφος και οι πληροφορίες που διαρρέονται από κάθε πλευρά σε συνδυασμό με τις αθλιότητες των ειδικών. Δεύτερο θέμα είναι η απαγόρευση που επέβαλε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην πρόσβαση των χρηστών του διαδικτύου στο YouTube.

Η απαγόρευση αποφασίστηκε, έπειτα από τη «διαρροή» στο YouTube ενός ηχητικού ντοκουμέντου από μία υποτιθέμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, στην οποία φέρονται ότι συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ και ο υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μεταξύ άλλων.

Αυτά και καλή σας ημέρα

Γ Τσακίρης


ad