κυριότερες ειδήσεις / Ελλάδα


Σκληρή κριτική στη Γερμανία από τον Χάμπερμας

06 Αυγούστου, 2013 - 18:19

Δειλή και χωρίς αλληλεγγύη η στάση της Γερμανίας ο 84χρονος φιλόσοφος και διανοητής, Γιούργκεν Χάμπερμας, σε ομιλία του στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας.

Ο Γερμανός φιλόσοφος άσκησε κριτική στη γερμανική κυβέρνηση, λέγοντας ότι στις χώρες που έχουν χτυπηθεί από την κρίση, η πολιτική αυτή πλήττει τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, τις δημόσιες υπηρεσίες, τα συλλογικά αγαθά. Το μεγαλύτερο κόστος, επομένως, καλούνται να το πληρώσουν τα λιγότερο ευνοημένα στρώματα της κοινωνίας».

Ο Γ. Χάμπερμας τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της δημοκρατική νομιμοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και την αποκατάσταση της ισορροπίας ανάμεσα στην πολιτική και τις αγορές.

«Ο λαός ως φορέας της πολιτικής βούλησης, το κράτος ως οργανισμός που δίνει στους πολίτες τη δυνατότητα να δρουν συλλογικά και η νόμιμα συγκροτημένη κοινότητα των πολιτών ως εθελοντική ένωση ελεύθερων και ίσων ατόμων», δήλωσε από το βήμα.

«Χωρίς μία κοινή δημοσιονομική και οικονομική πολιτική που θα επεκταθεί στη συνέχεια και σε άλλα πεδία, όπως το φορολογικό σύστημα και η κοινωνική πολιτική, η ΕΕ δεν θα μπορέσει να επιστρέψει στη σταθερότητα στο άμεσο μέλλον» συμπλήρωσε επισημαίνοντας ότι «ο δανεισμός σε υπερχρεωμένα κράτη δεν θα είναι αρκετός για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς τους».


ad