Editorial


Καλημέρα 2021

21 Μαΐου, 2014 - 10:49
Καλημέρα 2021.

Σήμερα είναι μια υπέροχη ημέρα. Νιώθω όπως τότε, τις καλές εποχές του 2000, δηλαδή όπως πριν από 20 χρόνια. Βέβαια δεν έχω σπίτι γιατί μου το πήρε η τράπεζα, δεν έχω κάτι τις στην άκρη γιατί μου τα πήρε η εφορία από τους λογαριασμούς μου, δεν έχω οικογένεια γιατί διαλύθηκε και τα παιδιά μου δουλεύουν στο εξωτερικό, δεν έχω φίλους γιατί ολοι έφυγαν για ενα κομμάτι ψωμί, δεν έχω δουλειά γιατί πλέον είμαι πολύ μεγάλος και κάνεις δεν με παίρνει, δεν έχω ασφαλιστικό φορέα γιατί κατέρρευσε αλλά δεν πειράζει γιατί δεν έχω χοληστερίνη. Έχω όμως τον Αντώνη μου, την Μέρκελ μου, τις τράπεζες μου, που ολα οσα μου υποσχέθηκαν έγιναν και σήμερα μπορώ να ξεκινήσω μια νέα αρχή για να την τελειώσω κάπου μεταξύ 120 και 132 ετών.

Το μόνο που δεν έχω τελικά είναι η δυνατότητα να ξαναψηφίσω σε εκείνες τις εκλογές του 2014 για να ρίξω μια ακόμα ψήφο στα μνημονιακά κόμματα για το καλό που μου κάνανε!.

Και για να επιστρέψουμε στο παρόν ελάχιστες ημέρες προ των Ευρωεκλογών η Ευρώπη φαίνεται να φλέγεται από τις μετρήσεις που κάνουν τα διεθνή ΜΜΕ.

Η εφημερίδας Guardian μιλάει για «βαρύθυμη ΕΕ» που βλέπει πολίτες θυμωμένους και εκνευρισμένους και προβλέπει ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα σημάνουν τη μεγάλη άνοδο «ανορθόδοξων και ριζοσπαστών πολιτικών από την άκρα δεξιά και την άκρα αριστερά».

Ειδική αναφορά γίνεται στα ακραία κόμματα στη Βρετανία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ολλανδία, τη Γαλλία και σε πολλές άλλες χώρες-μέλη.

Σύμφωνα με την έρευνα, τα κόμματα αυτά αποσπούν ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων που γενικά θεωρούν την ηγετική πολιτική τάξη της ΕΕ «αποσυνδεδεμένη και απομονωμένη, ανίκανη και αργυρώνητη, συχνά μη νομιμοποιημένη».

Το ΒΒC αναφέρει ότι αν δεν αποδειχθούν λάθος οι δημοσκοπήσεις, ακόμα και το 30% τω εκπροσώπων στο ευρωκοινοβούλιο θα προέρχονται από ευρωσκεπτικιστικά κόμματα και ότι σε πολλές χώρες οι εκλογές έχουν μετατραπεί σε δημοψήφισμα για το ευρωπαϊκό εγχείρημα.

Η δημοτικότητά τους βασίζεται στην κληρονομιά της λιτότητας, την απέχθεια των διασώσεων και την υψηλή ανεργία. Επίσης, στην παγκοσμιοποίηση, η οποία αντιμετωπίζεται από τους πολίτες ως όχημα που έχει ενισχύσει τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Οι FT σε κύριο άρθρο τους επισημαίνουν ότι η αποχή, υπονομεύει περαιτέρω την αξιοπιστία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο παραμένει στο περιθώριο της αντιμετώπισης των μεγάλων προβλημάτων της ηπείρου.
Παρ ολα αυτά τα πολιτικοοικονομικά παίγνια καλά κρατούν. Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, «σημείωμα προς τους πελάτες της Credit Agricole στο οποίο αναφέρει ότι ενδεχόμενη ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές μπορεί να προκαλέσει σοκ στις ευρωπαϊκές αγορές, έστειλε ο στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας Μαρκ Μακόρμικ.

Και για να καταλάβουμε γιατί αυτή η πρεμούρα του τραπεζίτη και τι ρόλο παίζει, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της Κομισιόν: Οι CREDIT AGRICOLE, HSBC, JP MORGAN ενημερώθηκαν αρμοδίως ότι ερευνώνται για παραβίαση των ευρωπαϊκών κανόνων περί καρτέλ και συγκεκριμένα για το εάν και κατά πόσο έχουν στήσει μηχανισμό με χρηματοοικονομικά «εργαλεία» όπως τα swaps ή τα παράγωγα, για να ρυθμίσουν κατά το δοκούν τις ισοτιμίες του ευρώ και τα διατραπεζικά επιτόκια (Euribor). Να θυμίσουμε οτι πριν από λίγο διάστημα ανάλογη έρευνα είχε καταλήξει σε πρόστιμα πάνω από 1 δισ ευρώ για άλλες τέσσερις τράπεζες, που είχαν στήσει κομπίνα με στόχο τη χειραγώγηση του ευρώ.

Για το καλό μας πάντα έτσι! Να μην το ξεχνάμε αυτό ούτε τώρα ούτε την Κυριακή!

Να μην ξεχάσουμε όμως και τον Χοακίν Αλμούνια που μας είπε στα μούτρα ότι «η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) συνιστά κρατική ενίσχυση και χρηματοδοτήθηκε με χρήματα των φορολογουμένων».

Τέλος σε οτι αφορά τον πρωθυπουργό μας και την χθεσινή παροχολογία του, ουδένα σχόλιο καταλληλότερο της σιωπής!


• 550.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2018
• Το 2020 – 21 η χώρα θα επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα με αύξηση του ΑΕΠ, δημιουργία 770.000 θέσεων εργασίας και διάχυση της ευημερίας στους πολίτες.
• Ο τουρισμός μπορεί να δώσει 16,5 δισ. πρόσθετα και 225 χιλιάδες θέσεις εργασίας μέσα στην επόμενη επταετία.
• Ο πρωτογενής τομέας μπορεί να δώσει επιπλέον 13,5 δισ. και 315.000 θέσεις εργασίας.
• Η έρευνα και η τεχνολογία 2 δισ. και 50.000 θέσεις εργασίας.

Για το καλό μας, καλημέρα

Γιώργος Τσακίρης


ad